За облагането на лихвите от депозитите на физическите лица

moneyОблагането на лихвите от депозитите на физическите лица не е налагане на нов данък, а „затваряне на една преференция“, заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.

Той счита, че трябва да има равнопоставеност в облагането и това трябва да бъде водещият принцип на данъчната система. „Необходимо е да има равно третиране, каквато е идеята на плоския данък“, обяснява позицията си Дянков. В противен случай към изключенията се насочват спекулативни капитали, допълни Дянков.

Според ЕВДИТО ООД облагането на лихвите от депозитите по своята същност си е чисто нов данък по отношение на физическите лица и министър Дянков изобщо не би трябвало да спори по този въпрос. Но и за друго е прав – този данък води до равно третиране на данъчните субекти. Това е така защото в момента физическите лица не плащат данък за доходите си от лихви по депозити, но юридическите лица /фирмите/ плащат такъв. От тази гледна точка разширяването на обхвата на доходите, които подлежат на данъчно облагане поправя едно несъвършенство в данъчното законодателство в България. В никакъв случай не може да се говори и за двойно облагане, тъй като обектът са само лихвите, а не самите депозити.